Go Back Email Link

Oxfilé med Choklad chilisås

Originalrecept av: NOMU
Tillagningstid 1 timme
Portioner 6 portioner

Utrustning

  • Kastrull
  • Stekpanna
  • Ugn

Ingredienser
  

  • 1,5 kg Oxfilé, putsad och bunden
  • 3 msk E.V Olivolja
  • 2 msk Nomu Coffee Rub

För Choklad-Chilisåsen

  • 500 ml Oxfond
  • 250 ml Rött vin
  • 1/2 tsk Het Chilipulver
  • 100 g Varm chokladpulver
  • 80 ml Grädde
  • 1 msk Timjan eller rosmarin, finhackad
  • Havssalt och svartpeppar efter smak

Instruktioner
 

  • Häll oxbuljong , rödvin och  chili i en kastrull och låt puttra tills den reducerats till hälften.
  • Vispa i chokladen och fortsätt röra tills chokladen har smält och såsen tjocknat och blivit glansig. 
  • Tillsättgrädden och rosmarinen och smaka av.

OXFILÉN

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär filén i 6 snygga medaljonger.
  • Blanda olivolja och NOMU Coffee Rub och gnid in i medaljongerna rikligt.
  • Stek medaljongerna i en ugnssäker stekpanna på medelvärme på alla sidor tills de fått fin färg och karamelliserats överallt.
  • Sätt stekpannan i den förvärmda ugnen i 5-10 minuter eller enligt dina önskemål (5 minuter för medium-rare).
  • Servera på uppvärmda tallrikar, ringlad med chilichokladsås och garnerad med färsk timjan och en nypa salt.

Tänk på:

  • Om pannan är för varm kommer kaffet att förkolna och brännas.